• Uitvaart geregeld vanaf € 999,-
  • Geen onverwachte kosten achteraf
  • Met elke uitvaartpolis mogelijk
  • Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar

Overlijden Melden?

24 uur per dag bereikbaar

Niet de informatie gevonden die u zocht?

Bel direct naar 085 016 068 5 of mail naar info@goedkopeuitvaart24.nl

U bent nu hier Arrow pointing right home / Checklist regelen na een uitvaart

Checklist regelen na een uitvaart

Wij staan 24/7 voor u klaar om ondersteuning te bieden tijdens een uitvaart regelen. Wanneer u ons belt nemen wij u vrijblijvend mee in alle stappen die u dient te nemen. U kunt ons bereiken op 085 016 068 5 .

U heeft al een compleet verzorgde crematie geregeld vanaf € 999,-

Checklist regelen na een uitvaart

Ondanks het verlies moeten er veel zaken geregeld worden, voornamelijk na een uitvaart. Voor een duidelijk overzicht heeft Goedkope Uitvaart24 een checklist voor wat u moet regelen na een uitvaart.

1. Controleer of er een testament aanwezig is

Een testament wijst de erfgenamen aan en bepaalt wie welk deel van een erfenis krijgt. Via het centraal testamentenregister kunt u controleren of er een testament is en deze opvragen. Een notaris maakt daarna een Verklaring van Erfrecht op. Hierin staat wie is overleden, wie de echtgenoot was, of er kinderen zijn en wie de erfgenamen zijn. De verklaring van erfrecht heeft u nodig om toegang te krijgen tot rekeningen van de overledene of om papieren te wijzigen die op naam van de overledene staan. De verklaring van erfrecht heeft u nodig om toegang te krijgen tot rekeningen van de overledene, indien u dat niet heeft, of om papieren te wijzigen die op naam van de overledene staan.

2. Informeer verzekeraar en andere instanties*

Na een overlijden moeten contracten worden beëindigd of aangepast. De tenaamstelling van bankrekeningen moet worden aangepast als rekeningen hetzelfde blijven. Bij sommige organisaties gaat dit vanzelf, bij andere moet u hier zelf actie voor ondernemen. Het is daarom altijd het beste om dit in ieder geval te controleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzekeringen, bankrekeningen, uitkeringen, abonnementen, goede doelen. Gaat het om een uitvaartverzekering? Dan ondersteunt Goedkope Uitvaart24 u bij het verzilveren van de uitvaartpolis. Bekijk hier alle informatie over het regelen van een uitvaart met een uitvaartverzekering.

3. Neem contact op met de hypotheekverstrekker

Bij een overlijden dient er contact opgenomen te worden met de hypotheekverstrekker wanneer de overledene een eigen woning had. Vaak is er sprake van een overlijdensrisicoverzekering. In dat geval keert de verzekeraar een bedrag uit om de hypotheek (voor een deel) af te lossen. Daardoor kunnen nabestaanden in het huis blijven wonen.

4. (Beneficiair) aanvaarden of verwerpen van de erfenis?

Indien u recht heeft op (een deel van) een erfenis kunt u deze aanvaarden, ‘beneficiair’
aanvaarden of verwerpen. Als u de erfenis verwerpt, wilt u niets uit de erfenis ontvangen. Als u de nalatenschap aanvaardt, bent u ook aansprakelijk voor eventuele schulden. Een tussenvorm is ‘beneficiair’ aanvaarden. Dat laatste kunt u doen als u niet zeker weet of er (grote) schulden zijn. U betaalt dan €132 aan kosten voor een akte van nalatenschap. Deze kosten dient u rechtstreeks aan de rechtbank te voldoen. Let op met wat u doet als u nog twijfelt over aanvaarden of niet. Een aanvaarding van de erfenis vindt al heel snel plaats. Neemt u iets kleins mee uit de nalatenschap? Dan heeft u indirect de nalatenschap al aanvaard. Neem niets mee, gooi niets weg en verkoop niets zolang u nog twijfelt over het (beneficiar) aanvaarden of verwerpen van de erfenis. Lees hier meer over erfenis aanvaarden of niet.

Punt 5 tot en met 10 gelden alleen als het gaat om het overlijden van een partner.

5. Neem contact op met het pensioenfonds

In veel gevallen is de pensioenhouder automatisch geïnformeerd over het overlijden van uw partner. In dat geval ontvangt u automatisch een bericht van het pensioenfonds. Voor de extra controle kunt u uiteraard zelf contact opnemen met het pensioenfonds.

6. Oversluiten van de hypotheek

Bij het overlijden van uw partner is het vaak mogelijk om de hypotheek over te sluiten. Dit kan in veel gevallen handig zijn omdat er een grote kans is op een lagere hypotheekrente dan waartegen de hypotheek is afgesloten.
Let op: Hiervoor moet u wel zelf contact opnemen met de hypotheekverstrekker. Voor de zekerheid kunt u het beste vooraf de hypotheekvoorwaarden controleren.

7. Vraag een Anw-uitkering aan

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? In dat geval stuurt de SVB, Sociale verzekeringsbank, automatisch een bericht aan de achterblijvende partner indien die in aanmerking komt voor een uitkering volgens de Algemene nabestaandenwet (Anw). Woont u samen? Dan dient u zelf een aanvraag voor een Anw-uitkering in te dienen.

8. Bekijk uw recht op toeslagen

Als uw partner komt te overlijden is er vaak sprake van een verandering in inkomen. In veel gevallen is het zo dat het inkomen daalt. In dat geval is het goed om te onderzoeken of u recht heeft op bepaalde regelingen. U kunt dat hier berekenen. Ontvang de overledene toeslagen van de Belastingdienst op zijn of haar naam? Dan zet de Belastingdienst de toeslag stop en moet deze opnieuw aangevraagd worden.

9. Vraag een wezenuitkering aan (kinderen tot 16 jaar)

Indien er sprake is voor een overlijden van de laatste ouder hebben kinderen tot 16 jaar recht op een wezenuitkering. Een kind krijgt alleen een wezenuitkering als de ouder die het laatst overleden is, verzekerd was voor de ANW. Een ouder was verzekerd als hij of zij in Nederland woonde of werkte. Ook kinderen van 16 tot 21 kunnen een wezenuitkering krijgen. Daarvoor moeten ze aan extra voorwaarden voldoen. Hier kunt u kijken of het kind recht heeft op een wezenuitkering.

10. Maak een nieuw inkomensoverzicht

Om zo veel mogelijk stress en zorgen te voorkomen is het verstandig om een inkomensoverzicht te maken. In veel gevallen is het namelijk zo dat het inkomen verandert. Op de website van Nibud kunt u eenvoudig een nieuw inkomensoverzicht maken.

Heeft u naar aanleiding van onze checklist nog vragen? Of wilt u informatie over het regelen van een uitvaart? U kunt ons daarvoor 24 uur per dag bereiken op 085 016 068 5 .

Heeft u vragen over crematie bij u in de regio? Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Heeft u vragen over crematie bij u in de regio? Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

085 016 068 5 wendy

Goed om te weten

Uitvaart geregeld vanaf€ 999,-
Geen onverwachte kosten achteraf
Met elke uitvaartpolis mogelijk
Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar

Kosten uitvaart in Nederland


Essentie
€ 999,00
Compact
€ 2.999,-
Compleet
€ 4.299,00
Crematie
Uitvaartkist
As in een as-bus óf strooikoker
Uitvaartbespreking
Verzorging van de overledene
Koeling tot de dag van uitvaart
Overbrenging
Thuisopbaring
Gebruik familiekamer of aula -
Condoleanceruimte - -
Persoonlijke uitvaartleider - -
Vrije keuze crematorium - - -
Geen bijkomende kosten
Bevat optie Optioneel

Benieuwd wat u moet regelen voor een uitvaart?

Bekijk de checklist

Overlijden melden?

085 016 068 5 wendy